Siciliaanse sinaasappel salade maken: een fris Italiaans recept met olijven en ui

Jul 31 / Isa Rigaglia
Empty space, drag to resize

Ingrediënten

Voor 4 personen
Empty space, drag to resize
  • 4 grote sinaasappels (arance)
  • 100 gram zwarte olijven (ontpit, liefst uit Sicilië)
  • 1 kleine witte ui (cipolla)
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Siciliaans zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Een zomers gerecht uit het hart van Sicilië

Zin in een fris en eenvoudig Italiaans recept dat barst van smaak? Maak dan kennis met de Siciliaanse insalata di arancia, een sinaasappelsalade zoals la nonna die vroeger maakte. In Sicilië is deze salade een klassiek tussengerecht of voorgerecht tijdens warme zomerdagen. De combinatie van sappige sinaasappel, zoute olijven en scherpe ui maakt dit gerecht onweerstaanbaar.

Deze salade is snel klaar, gezond en vooral: pure smaak uit de Italiaanse keuken.

Stap 1 – De sinaasappels voorbereiden

Begin met het snijden van de boven- en onderkant van de sinaasappels zodat ze stevig staan. Schil de sinaasappels volledig met een scherp mes en verwijder ook het witte gedeelte (de schil moet helemaal weg zijn). Snijd vervolgens de sinaasappel in dunne plakjes of driehoekige stukjes, afhankelijk van je voorkeur. Zorg ervoor dat je het vruchtvlees intact houdt.

Stap 2 – Ui snijden en olijven klaarmaken

Pel de witte ui en snijd deze in dunne halve ringen. Spoel eventueel kort af voor een zachtere smaak. Laat de olijven uitlekken en snijd ze indien gewenst in plakjes, of laat ze heel voor een rustieke uitstraling.

Stap 3 – De salade samenstellen

Leg de sinaasappelstukjes mooi op een schaal. Voeg de uiringen en olijven toe. Sprenkel de extra vergine olijfolie over het geheel en breng op smaak met een snufje zeezout en zwarte peper. Je salade is nu al klaar om te serveren!

Een gerecht om de show mee te stelen tijdens Italiaanse avond met amici

Conclusie: fris, snel en vol Italië

De Siciliaanse sinaasappelsalade is een eenvoudig gerecht dat je in een paar minuten maakt. Het is perfect voor warme dagen of wanneer je verlangt naar de smaak van Italië. Met dit recept haal je de zon van Sicilië zó op je bord.

Buon appetito!

Gemaakt door een student tijdens één van onze kookworkshops

Wat je nog moet weten

Tip van la nonna

Wil je de smaken nóg beter tot hun recht laten komen? Laat de salade dan een kwartier staan op kamertemperatuur. Zo trekken het zout en de olie heerlijk in het fruit en krijgen de uien een mildere smaak.

Serveerideeën en variaties

Deze salade is perfect als voorgerecht bij een lichte Italiaanse maaltijd, bijvoorbeeld met gegrilde vis of brood met tapenade. Je kunt ook variëren met:

  • Venkel in plaats van of naast ui
  • Geroosterde pijnboompitten voor extra crunch
  • Verse munt voor een extra frisse twist

Het unieke van dit recept

Deze salade brengt balans. Zoet van de sinaasappel, zout van de olijven, scherpte van de ui, en rondheid van de olijfolie. Het is een typisch voorbeeld van hoe Italiaanse eenvoud perfectie bereikt met slechts een paar ingrediënten.