Aug 14 • Giònella en Isa Rigaglia

Wat is caffè freddo? De Italiaanse ijskoffie voor warme zomerdagen

Waarom Italianen in de zomer kiezen voor caffè freddo: ijskoude koffietraditie uit Italië
Wanneer de stoeptegels warm voelen aan je voeten, veranderd er iets in de Italiaanse cultuur. Waar je normaal gesproken een espresso zou verwachten, zie je nu iets anders op de bar verschijnen. Een klein glas, koud, donker en misschien wel met een subtiel schuimlaagje erop. Dit is het moment van de caffè freddo; het alternatief voor een espresso dat niet mag ontbreken in de Italiaanse zomers (en zeker niet met Ferragosto).

Wat caffè freddo anders maakt

Caffè freddo betekent letterlijk "koude koffie", maar het is geen afgekoelde restjeskoffie of een hip drankje met melk en siroop. Nee, dit is een traditie.

Italianen vragen ernaar aan de bar zoals ze dat met espresso doen. Hij staat standaard op het menu zodra de temperatuur boven de 30 graden stijgt.

In de ochtend, tussen afspraken door of na de lunch: caffè freddo zorgt voor verkoeling.

Ferragosto

Op 15 augustus is het Ferragosto, het absolute hoogtepunt van de Italiaanse zomer. Families trekken met koelboxen, parasols en tafelkleden naar het strand.

Wat nemen ze altijd mee? Eten, ovviamente! Van gepaneerde cotolette tot parmigiana di melanzane in wegwerpverpakking. Ook wordt zelfs aan koffie gedacht.

Want een echte Italiaan zonder koffie, ook op het strand? Onmogelijk.
Caffè freddo is dan het antwoord! Hoe nemen ze dat dan mee? Vaak maken ze het de dag van te voren in een plastic flesje en leggen ze het in de vriezer. De volgende dag kan het dan lekker freddo mee naar het strand.

Recept caffè freddo

Zo maak je caffè freddo op Italiaanse wijze
Empty space, drag to resize
  • 1 shot sterke espresso
  • 1 à 2 theelepels suiker 
  • IJsklontjes
Wil je het zelf proberen? Dit is hoe je een echte caffè freddo maakt:

  1. Zet een sterke espresso, liever te sterk dan te slap
  2. Voeg suiker toe terwijl de koffie nog heet is (zo lost het beter op)
  3. Laat de koffie afkoelen en zet in de koelkast
  4. Serveer koud in een glas

Wil je er een caffè shakerato van maken?
Doe de gekoelde koffie in een cocktailshaker met een paar ijsblokjes en schud krachtig. Zo krijg je een schuimige, luchtige variant. Dit is de perfecte zomerkoffie die je vaak in bars in Zuid-Italië ziet. Serveer het in een gekoeld glas, eventueel met een schijfje citroen voor een frisse twist.