Wanneer de stoeptegels warm voelen aan je voeten, veranderd er iets in de Italiaanse cultuur. Waar je normaal gesproken een espresso zou verwachten, zie je nu iets anders op de bar verschijnen. Een klein glas, koud, donker en misschien wel met een subtiel schuimlaagje erop. Dit is het moment van de caffè freddo; het alternatief voor een espresso dat niet mag ontbreken in de Italiaanse zomers (en zeker niet met Ferragosto).
Caffè freddo betekent letterlijk "koude koffie", maar het is geen afgekoelde restjeskoffie of een hip drankje met melk en siroop. Nee, dit is een traditie.
Italianen vragen ernaar aan de bar zoals ze dat met espresso doen. Hij staat standaard op het menu zodra de temperatuur boven de 30 graden stijgt.
In de ochtend, tussen afspraken door of na de lunch: caffè freddo zorgt voor verkoeling.
Op 15 augustus is het Ferragosto, het absolute hoogtepunt van de Italiaanse zomer. Families trekken met koelboxen, parasols en tafelkleden naar het strand.
Wat nemen ze altijd mee? Eten, ovviamente! Van gepaneerde cotolette tot parmigiana di melanzane in wegwerpverpakking. Ook wordt zelfs aan koffie gedacht.
Want een echte Italiaan zonder koffie, ook op het strand? Onmogelijk.
Caffè freddo is dan het antwoord! Hoe nemen ze dat dan mee? Vaak maken ze het de dag van te voren in een plastic flesje en leggen ze het in de vriezer. De volgende dag kan het dan lekker freddo mee naar het strand.